Mat & dryck i kombination
Den optimala kombinationen med smaker i maten och drycken är inte alltid så lätt att uppnå, dels är våra smaker annorlunda från person till person och dels och så är det viktigt att man tillagar maten exakt på samma sätt varje gång för att samma dryck ska upplevas på samma sätt varje gång. Saltar man lite extra någon gång kommer detta att straffa drycken som kommer att smaka fruktigare då saltet tar bort syran i drycken. Detta kan man även använda till sin fördel om man har beställt in en dryck med för mycket syra i sej. Då kan man ju tillsätta lite extra salt på i maten så kommer syran i drycken att minska. Detta gäller även sötma såklart. Drycken måste alltid vara kraftigare än maten eftersom det är drycken som får vika sig smakmässigt. Till exempel en söt dessert kombineras med en ännu sötare dryck för att sötman i drycken inte ska försvinna och drycken ska bli för klen för maten. Man ska akta sig lite för stark mat eller åtminstone vara observant, har man stark mat vill man ha en svalkande effekt av drycken så att det inte blir starkt och starkt. Bland annat så är het thai-mat ofta gott med en Riesling, gärna en halvtorr. Då får man till den starka maten en svalkande upplevelse med kylan från vinet och de fina tonerna från vinet kommer att upplevas med en härlig fräschör. Vatten förstärker ofta smaker, därför är vatten inget bra val. Med andra ord – undvik vatten 😉 Se senaste inläggen om mat & dryck i kombination nedan.
feb 22, 2017 | 0 kommentarer
Länge sedan sist men i veckan kommer en provning med mörk och ljus choklad till öl och vin och hur det passar ihop och vad man bör tänka på, det kommer nu även att små twittras!. På twitter kommer det lägga upp lite sjysta öl, viner, konjak och whiskey som slinker ner... läs mer
Nov 28, 2016 | 0 kommentarer
Vill du gå på provningar eller varför inte på en trerättersmiddag där det serveras flera olika drycker till varje maträtt? Då är det dags att gå med i matodryck.nu´s Vinclub nu!. Vi kommer att ha minst tre träffar per år där du som är medlem kommer få en inbjudan... läs mer
maj 26, 2016 | 0 kommentarer
🍷🍷Dagenslunch och lite vinprovning i Stockholm blev lammlägg med bönsallad, salvia & blonda russin och som förrätt blir det en krämig gulbetssoppa som nästan blommar ut i lite tryffeltoner. Till lammet blev det ett italienska vinet Rossi di... läs mer
mar 2, 2016 | 0 kommentarer
Idag avnjuts en kalvstek med rotfruktsgratäng som sköljs ner med en Cabernet sauvignon från California. Ett fruktigt vin men ungdomen gör att det finns obalans i vinet och skulle må bra av lite mer lagring så att kroppen och tanninerna blir mer... läs mer
feb 22, 2016 | 0 kommentarer
Dagen druva blir en Chardonnay från Bourgogne som sköljer ner till förrätten en champinjonsoppa och till varmrätt torsk med brynt smör, yoghurt, rödbeta och haricovert. Till champinjonsoppan skulle jag rekommendera ett rött vin då kroppen i vinet inte riktigt orkar... läs mer